De snelle oplossing - Snel klaar voor in gebruik name
De snelle oplossing

De snelle oplossing

Een vloer is vaak een van de laatste onderdelen die tijdens bouw- of renovatieprojecten wordt geïnstalleerd en de opleveringsdatum van een bouwproject staat regelmatig onder druk. De installatie van elastische vloerbedekkingen vereist voorbereiding en een goede ondergrond. Hierbij dient rekening gehouden te worden met droogtijden van egalisatie en lijm en met de vochtigheid in zowel de ondervloer als in de ruimte. Bij een te snelle installatie of ingebruikname neemt daarbij het risico van indrukgevoeligheid toe. De snelle oplossing van Forbo biedt een vloerconstructie waarmee een ruimte snel in gebruik kan worden genomen.

 

De sneldrogende oplossing

De sneldrogende oplossing van Forbo bestaat uit een combinatie van een Marmoleum- of vinylvloer met bijpassende installatiematerialen. Bij reguliere installaties moet een egalisatie eerst 24 uur drogen voordat er verlijmd mag worden. Vervolgens dient de lijm 24 uur af te binden, waardoor het in totaal 48 uur duurt tot de vloer in gebruik genomen kan worden. Met de sneldrogende oplossing van Forbo is deze totale tijd teruggebracht tot 20 uur. Het egaliseermiddel 991 Europlan Direct Rapid hoeft slechts 4 uur te drogen. Daarnaast zorgt deze egalisatie voor een sneller afbindproces van de lijm (614 Eurostar Lino Plus of 640 Eurostar Special); 16 uur na de verlijming kan de vloer in gebruik worden genomen. Hierdoor komt de totale droogtijd op slechts 20 uur, maar liefst 28 uur minder dan normaal!

 

Natuurlijk gelden voor deze oplossing dezelfde eigenschappen qua indrukgevoeligheid als voor Marmoleum en vinyl en voldoet hij aan de norm EN 433. De sneldrogende oplossing is ook getest volgens de interne richtlijnen van Forbo waarbij de vloer wordt belast met een druk van circa 400 kg/cm2. Ter vergelijking: bij de EN 433 wordt een druk van slechts 50 kg/cm2 toegepast. Volgens deze testmethode vertonen vloeren die zijn geïnstalleerd met de sneldrogende oplossing, 16 uur na installatie al een betere weerstand tegen indrukken in vergelijking met vloeren die zijn geïnstalleerd met de meest gangbare lijmen 48 uur na installatie.

 

Rapid doorsnede

 

Bij kans op vochtoptrek dient de ondervloer (monoliet en zand/cement), afhankelijk van het type vloerbedekking, te worden voorzien van een twee- of drielaags vochtscherm.
Anhydrietvloeren kunnen niet van bovenaf geïsoleerd worden en dienen altijd (bij vochtoptrek) te worden gevloeid op een goede kwaliteit folie.